Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij

Smaczne przepisy

PSTRĄG W SOLI (1 porcja)

Produkty:
pstrąg (około 300 g), sól, mąka, sos z oliwy z oliwek, czosnku i bazylii.
 
Przygotowanie:
Pstrąga obtaczamy w mące wymieszanej pół na pół z solą. Do środka ewentualnie możemy dodać ulubione zioła (niekoniecznie, można zostawić naturalny smak i zapach pstrąga). Pstrąga wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 – 20 minut. Serwujemy polanego sosem bazyliowo-czosnkowym. Tak przygotowana ryba kusi naturalnym smakiem i zapachem, delikatnym mięsem (skóry oczywiście nie jemy).
 
GRZYBOWE RACUSZKI (przepis na 4 porcje)
 
Produkty:
około 400 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki), 200 g cebuli, 200 g mąki tortowej, 2 szklanki kefiru, kwaśnego mleka lub ew. jogurtu naturalnego, 2 jajka, olej, cukier, sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
kefir łączymy z żółtkami, dodajemy łyżkę oleju i przyprawy, mieszamy składniki, dodajemy mąkę. Grzyby i cebule kroimy, podsmażamy i łączymy z ciastem. Na koniec ubijamy białka z jajek i delikatnie mieszamy z ciastem. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, racuszki smażymy z obu stron. Podajemy gorące!
 
 
JUKI UŁAŃSKIE (dla 6 osób)
Produkty:
800 g schabu bez kości w całości, 400 g mięsa mielonego (mieszanego), 350 g grzybów świeżych lub mrożonych („najbardziej wyraziste” są podgrzybki), 2-3 duże cebule, 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, przyprawy: „delicate”, pieprz czarny.

Przygotowanie:
schab myjemy, osuszamy. Najważniejsza czynność, to dobrze „rozklepać” mięso (najlepiej pokroić schab tak, jakby się otwierało książkę najpierw na lewą stronę, a później na prawą). Cebule pokroić w kostkę, grzyby w plasterki. Cebule i grzyby podsmażyć, odłożyć część do sosu, pozostałą część dodać do mielonego mięsa; do farszu dorzucić jajko, makę ziemniaczaną; farsz wzbogacić przyprawami, a następnie umieścić go na „rozklepanym” schabie (schab musi pozostawać w jednym kawałku).
Teraz można zwinąć mięso: najpierw zagiąć boki, a następnie zwinąć schab z farszem w roladę. Wierzch rolady oprószyć jeszcze delikatnie przyprawą - zawinąć w folię aluminiową. Piec 1,5 - 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni. Mięso będzie doskonale upieczone, kiedy po nakłuciu drewnianym patyczkiem wylatujący sok będzie przeźroczysty.
Sos grzybowy przyrządzić, wykorzystując pozostałą część podsmażonych grzybów z cebulką z dodatkiem 1 szklanki bulionu. Sos zagęścić ciemną zasmażką.
Upieczone mięso kroić pod kątem (jak makowiec). Juki ułańskie polane sosem świetnie smakują z kluskami śląskimi i zasmażoną kapustą. Można je także podawać z zestawem surówek.
 
Smacznego!